3 Tips voor een gezonde en bloeiende werkplek

Het welzijn van een bedrijf baseert zich op de welgesteldheid en persoonlijke ontwikkeling van zijn medewerkers. Gezondheid en welzijn worden steeds meer een belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven, waarbij de samenleving als geheel gezonder eet en meer beweegt. Het is dan ook geen verrassing dat het creëren van een gezonde werkplek verband houdt met het welzijn en de groei van de werknemers. Sterker nog, gezonde werknemers is de belangrijkste troef van elke organisatie. Het creëren van een gezonde werkplek kan helpen tot het ontwikkelen van waardevolle werknemers, wat zal leiden tot een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en een algehele gezondere en gelukkigere werkplek. In deze blog hebben we 3 eenvoudig uit te voeren en kosteneffectieve tips om een gezonde werkomgeving te creëren op een rijtje gezet.

1. Het stellen van duidelijke en haalbare doelen

Verreweg een van de beste tips om de productiviteit van werknemers te verbeteren is het opstellen van een duidelijke werkwijze en het stellen van specifieke doelen. Dit omvat diverse aspecten, zoals het vaststellen van werktijden, pauzes, sociale contacten en tijd buiten het werk. Een goed geordend werkschema en SMART-doelen hanteren voorkomt niet alleen beslissingsmoeheid, maar motiveert werknemers ook om hun werk gedaan te krijgen. Het is bovendien raadzaam om een organisatorische “road map” voor het bedrijf op te stellen waarin doelen en doelstellingen worden aangegeven.

2. Het waarborgen van de geestelijke gezondheid op het werk

Of het nu gaat om werken in de schoonmaak of een loopbaan in marketing, geestelijke gezondheidszorg is een vitaal onderdeel van het algemene welzijn op de werkvloer. Dit betekent dat er een werkplek moet worden gecreëerd die een positieve geestelijke gezondheid bevordert door een omgeving te ontwikkelen waarbij mensen die hulp nodig hebben die ook kunnen krijgen.

Zorg ervoor dat werknemers altijd terecht bij je kunnen voor crisisadvies en andere ondersteuning op het gebied van geestelijke gezondheid, bijvoorbeeld met behulp van een bedrijfsarts of andere hulpmiddelen. Het realiseren van een positieve en ondersteunende werkomgeving kan de kans op stress voor de geestelijke gezondheid minimaliseren. Het bevorderen van het evenwicht tussen werk en privéleven en het invoeren van duurzame manieren voor conflictoplossing zijn essentieel om de geestelijke gezondheid op het werk te ondersteunen.

3. Het aanmoedigen van een gezonde bedrijfscultuur

Ten slotte is het belangrijk om alle teamleden aan te moedigen om zich in te zetten voor een gezonde bedrijfscultuur. Organisaties die dit aspect verwaarlozen, krijgen vaak te maken met een hoger arbeidsverloop. Help jouw team bij het opbouwen van relaties met collega’s en mentoren door middel van teambuildingactiviteiten, het organiseren van evenementen, het organiseren van bedrijfsuitjes of door middel van online methoden zoals teamgesprekken en wekelijkse check-ins. Dit kan ervoor zorgen dat teamleden zich op hun plek voelen en dat ze gehoord worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *