5 Tips bij het vergelijken van energie

Waar overstappen van energieleverancier voorheen nog een vrij ingewikkeld proces was, waarbij brieven gestuurd moesten worden naar verschillende leveranciers, is dit nu makkelijker dan ooit. Je kunt online eenvoudig verschillende leveranciers met elkaar vergelijk op basis van alle mogelijke variabelen.

Tegelijkertijd krijg je te maken met een redelijke hoeveelheid informatie die je moet gebruiken om de juiste keuze te maken. Voor zowel zakelijke partijen als particulieren zijn er een aantal overeenkomende zaken om rekening mee te houden.

Kadr.nl geeft je vijf tips bij het vergelijk van energie.

1. Type energietarief

Bij de meeste energieleveranciers kan gekozen worden voor een vast tarief of een variabel tarief. Bij een vast tarief spreek je bij het sluiten van het energiecontract af wat je betaalt voor de stroom.

Bij een variabel tarief kan het tarief verschillen, onder meer op basis van de economie.

Beide kunnen voordelen en nadelen hebben. Een vast tarief geeft duidelijkheid en kan voordelig zijn wanneer de stroom onverwacht hoger wordt in het land. Bij een variabel tarief kun je voordeel hebben van lagere stroomprijzen.

2. Groene of grijze stroom?

Bijna iedere energieleverancier zegt groene stroom te leveren, maar niet iedere groene stroom is écht groen. Met zogenaamde Garanties van Oorsprong (GVO’s) kan stroom als groen geleverd worden, maar helaas kunnen leveranciers deze GVO’s opkopen van energieproducten in het buitenland en zo hun eigen grijze stroom  als groen leveren

Ga je energie vergelijken, bekijk dan of de stroom afkomstig is uit Nederland. Is het groene stroom opgewekt in Nederland, dan koop je ook écht groene stroom.

3. Duur contract

De meeste energieleveranciers hebben verschillende looptijden beschikbaar, bijvoorbeeld één, drie of vijf jaar.

Bekijk wat het beste aansluit bij jouw situatie en kies op basis hiervan voor energieleveranciers met een looptijd die past bij de situatie. Houd er rekening mee dat het vroegtijdig beëindigen van een contract kan leiden tot compensatiebetalingen die betaald moeten worden.

4. Zijn er extra’s?

Sommige energieleveranciers leveren extra’s voor nieuwe klanten, zoals een slimme meter. Een voorbeeld hiervan is Toon van Eneco.

Voor particulieren zijn er bovendien acties waarbij men bijvoorbeeld en tablet kan krijgen. Dit kan een reden zijn om voor een specifieke leverancier te kiezen, maar let goed op het daadwerkelijke voordeel op de lange termijn.

5. Extra kosten

Sommige energieleveranciers hebben een erg laag stroom tarief per eenheid, maar hoge vaste kosten. Andere leveranciers hebben juist lage vaste kosten en een hoge kostprijs per eenheid.

Voor huishoudens met een hoog verbruik is een lage prijs per eenheid gunstig, voor kleine verbruikers zijn hoge vaste kosten, maar een laag tarief per eenheid stroom gunstig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *