Beleggen in aandelen

Veel beleggers kiezen ervoor om (een deel van) hun vermogen in aandelen te investeren. Ook jij kunt in aandelen beleggen, maar het is wel goed om te weten wat de voor- en nadelen van deze vorm van beleggen zijn. In dit artikel lees je hier meer over.

Zo lees je niet alleen wat de pluspunten van het beleggen in aandelen zijn, maar ook met welke minpunten je bij deze investering te maken kunt krijgen.

De voordelen van beleggen in aandelen

Het belangrijkste voordeel van het beleggen in aandelen – en meteen ook de reden dat veel beleggers in aandelen investeren – is dat je veel winst kunt maken met deze belegging. Een hoog rendement is natuurlijk niet gegarandeerd, maar er zijn wel veel beleggers die een aardig zakcentje hebben verdiend met hun investering.

Verder is het beleggen in aandelen leuk om te doen. Vind je het leuk om de financiële markten in de gaten te houden en de vele trends in de beleggingswereld te volgen, dan is het beleggen in aandelen een leuk tijdverdrijf.

Ook handig: je kunt je aandelen altijd verkopen. Heb je geld nodig, dan verkoop je je aandelen en heb je jouw inleg in een mum van tijd op je rekening. Houd er wel rekening mee dat je in dit geval ook verlies kunt maken.

Tot slot mag je als aandeelhouder ook naar de aandeelhoudersvergadering. Veel aandeelhouders doen dit niet, simpelweg omdat zij slechts een aantal aandelen van een onderneming bezitten, maar het is leuk om te weten dat het wel mogelijk is om naar de aandeelhoudersvergadering te gaan.

De nadelen van beleggen in aandelen

Het beleggen in aandelen heeft diverse interessante voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen. Ten eerste beleg je nooit zonder risico: er is altijd een kans dat je jouw inleg verliest. Overigens is dit niet alleen bij het beleggen in aandelen het geval, maar bij alle soorten investeringen.

Een ander nadeel van het beleggen in aandelen, is dat dit veel tijd kost. Eerst moet je uitzoeken in welk aandeel je dan precies moet investeren, dan moet je dit aandeel continu in de gaten houden. Wil je wat passiever beleggen, dan moet je goed nadenken of het beleggen in aandelen wel iets voor jou is.

Tot slot is het beleggen in aandelen niet gratis: er komen altijd bepaalde kosten bij kijken. Wij raden je aan deze kosten zo veel mogelijk te drukken, zodat er minder geld van je rendement naar de kosten van het beleggen gaan.

Beleggen in aandelen: iets voor jou?

Weeg bovenstaande voor- en nadelen eens tegen elkaar af en je komt er vanzelf achter of het beleggen in aandelen wel of niet bij jou past. Twijfel je nog steeds? Oefen dan eens met het beleggen in aandelen.

Dit kan met een kleine inleg, maar ook met een demo-account bij een bekende broker. Als je het beleggen leuk vindt, weet je dat deze methode van investeren bij je past. Vind je het niet leuk, dan kun je beter in een ander beleggingsproduct investeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *