Hoe ziet een onboarding proces eruit?

Om deze vraag  te beantwoorden zal ik eerst moeten uitleggen wat het begrip onboarding inhoud. Dit is een proces dat wordt ingezet binnen bedrijven en organisaties die onder andere  nieuwe werknemers aantrekken. Hiermee is nog niet alles gezegd want dit traject houdt veel meer in. Bij onboarding begint het werk eigenlijk al vanaf de nieuwe medewerker is aangenomen maar nog niet gestart is. Het inwerken begint vóór de eerste werkdag.

Onboarding bij de start

Bedrijven investeren nu steeds meer aan het onboarding proces omdat het gebleken is dat er veel meer uit nieuwe medewerkers gehaald kan worden bij goede voorbereiding. Je haalt namelijk niet gewoon medewerkers binnen maar eigenlijk “meerwerkers”. Medewerkers die bereid zijn meer werk te verrichten en hun grenzen te verleggen. Door dat ze op een positieve manier zijn binnen gehaald en er een goede voorbereiding vooraf was voelen deze medewerkers zich gelijk thuis in uw organisatie en zijn ze sneller productief.

Wat is van belang van een onboarding proces?


Stelt u zich eens voor hoe het is om als nieuwe medewerker binnen te komen in een organisatie waar u zelf opzoek moet naar informatie. Dit is niet prettig en ook niet effectief. Een onboarding proces kan voor het eerste gedeelte ook digitaal worden gedaan. Bijvoorbeeld door de werknemer in een ruimte te plaatsen waarin hij/zij de informatie rustig tot zich kan nemen. De eerste belangrijke zaken die meestal cruciaal zijn om te weten zijn onder andere de officiële werktijden, lunch/ pauze tijd, de werkdagen, hoe ziet de inwerk periode eruit en wat zijn de regelingen waarvoor ik in aanmerking kom (medisch, pensioen, zwangerschapsverlof).

Richtlijnen bij onboarding


Onboarding is een totaal proces dus ook voor de afdeling HR en IT. Het is prettig als een werknemer reeds de eerste dag reeds weet wat zijn e-mail adres en telefoon nummer is. Het stopt niet alleen bij een bureau vrijmaken maar ook het klaarzetten van een pc of laptop of zelfs het aanwijzen van een parkeerplek. Zo geeft men de werknemer gelijk een gevoel van appreciatie. Het proces kan aanvangen door een mentor/ buddy aan te wijzen, iemand die genoeg ervaring heeft in het bedrijf die de “nieuweling” wegwijs kan maken. Het is wel goed om elke week of om de 4 dagen van buddy te wisselen zodat men meerdere collega’s leert kennen.

Heeft onboarding voordelen?

Het onboarding proces heeft voor zowel de organisatie als de employee zijn voordelen namelijk:

Voor de medewerker:

  • de betrokkenheid van de nieuwe medewerker is intensiever en men is gemotiveerd;
  • door de goede voorbereiding is de medewerker sneller ingewerkt en dus sneller productief;
  • minder verloop van personeel vooral van gekwalificeerd personeel;
  • positieve werknemers blijven langer voor uw organisatie werken en hebben meer vertrouwen in hun nieuwe functie.


Voor de werkgever:

  • als organisatie word het nu interessanter voor mensen met talent om bij jullie in dienst te komen ;
  • meer en sneller productie halen uit nieuwe werknemers;
  • minder verloop van personeel, vooral van gekwalificeerd personeel.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *