Redenen om nu voor glasvezel te kiezen in het buitengebied

In tal van dorpen en buitengebieden lopen campagnes om over te stappen op glasvezel internet. Vaak moet er minimaal 50% van de bevolking meedoen om het allemaal door te laten gaan. Voor veel mensen is het soms onduidelijk wat nu precies de reden is waarom we allemaal opeens over moeten op glasvezel. Het is toch goed zoals het is? Toch biedt glasvezel wel degelijk een aantal belangrijke voordelen die benadrukt moeten worden. Misschien dat het nu nog niet van essentieel belang is, maar voor de toekomst is het belangrijk om toegang te hebben tot een snelle internetverbinding. Dit zorgt ervoor dat u en uw hele gezin kan profiteren van een snelle verbinding, nu en in de toekomst. Glasvezel is natuurlijk supersnel. Pakketten van 200 Mb/s tot 500 Mb/s worden aangeboden. En zelfs glasvezel met 1000 Mbit is in opkomst.

Wat zijn redenen om over te stappen?

  • Een goede kwaliteit internet wordt net zo essentieel als een aansluiting op water, gas, elektriciteit en riool. Zonder die voorziening verliest het pand/woning zijn aantrekkelijkheid voor wonen en werken.
  • Overheden (zorg, onderwijs, cultuur) en bedrijven (interactieve games, virtual reality, webshops, beeldbellen, Netflix, Youtube) stellen steeds hogere eisen aan uw internetverbinding. En er zijn steeds meer apparaten in een gezin die internet nodig hebben.
  • Nu al heeft een gedeelte van de dorpen (buitengebied) een onvoldoende kwaliteit internet (geen tv mogelijk, (zeer) trage upload en download). Daar doen Ziggo en Kpn al jaren niets aan omdat er niet genoeg aan kan worden verdiend.
  • Waar Ziggo en Kpn wel snel internet bieden, is dat met een techniek die soms nu al, maar zeker in de toekomst ook ontoereikend is. Het is maar afwachten of, en wanneer, ze dat upgraden, en wat het dan gaat kosten. Alleen met glasvezel kunnen we zonder meerkosten tientallen jaren vooruit.
  • Overal in de steden en grotere dorpen is, of wordt, door commerciële bedrijven glasvezel aangelegd, maar niet in de kleine dorpen, laat staan in de buitengebieden. Daarvoor zijn ook geen plannen.
  • Daardoor dreigt op termijn economische achterstelling en waardedaling onroerend goed door een verminderde aantrekkelijkheid voor wonen, een relatief slechter vestigingsklimaat voor bedrijven en een lager voorzieningenniveau.
  • We moeten het als dorpen zelf doen; de provincie wil ons daar nú bij helpen met financiering en advies.
  • Voor ongeveer hetzelfde geld als U nu betaalt krijgt U veel sneller internet.

Wat zijn de kosten van zo’n glasvezel abonnement?

“Glasvezel is duur” is een veelgehoorde kreet. En deels is dit ook waar: glasvezel is iets duurder dan kabel of ADSL/VDSL. Toch zien we dat de kosten van glasvezel abonnementen de laatste jaren langzaam wat naar beneden gaan.  Een gemiddeld glasvezel pakket zit op ongeveer €45 – €50 per maand. Kabel (verzorgd door Ziggo) heeft eigenlijk een soortgelijk kostenplaatje. Wie echt voordelig wil internetten, TV-kijken en bellen kan het beste kiezen voor ADSL. Probleem is dat dit erg traag kan zijn en dat het niet meer overal wordt ondersteund.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *