Relatie Therapie – Het Kan Je Relatie Redden!

Mensen groeien op en gaan relaties aan, en velen geloven dat het “gewoon zou moeten werken”. Wanneer er problemen opkomen, proberen we te schipperen met de gereedschappen die we geleerd hebben van onze ouders, leraren en vorige relaties, echter zij hebben ook de gereedschappen geleerd van iemand die aan het oefenen was en proberen het beter te doen dan de laatste keer. Vele andere vaardigheden, zoals een auto rijden, worden onderwezen door ervaren en vakkundige experten en geproefd door een certificeerde examinator.  Ze nemen in overweging mee dat je aan het leren bent en dat je zult doorgaan met oefenen ook wanneer je de eerste test hebt afgerond. Plichtsgetrouwe bestuurders zullen zelfs doorgaan met hun training en deelnemen aan gespecialiseerde lessen, zoals bijvoorbeeld “rijden tijdens sneeuw of ijs”. Relaties en kinderen hebben lijkt een vaardigheid te zijn die iedereen gewoon maar doet…

Historisch gezien groeiden we op binnen een groter netwerk van een family, dorp of stam waar kinderen opvoeden en relaties hebben door ouderen bijgebracht werden en in verschillende situaties geoefend werd vanaf een jonge leeftijd. Nu hebben we slechts beperkte mogelijkheden om te leren. Vooral met het stijgend aantal scheidingen, het uiteenvallen van het kern gezin en werkende moeders, is er een duidelijke afname in mogelijkheden om te modelleren, oefenen en voor te bereiden op het relatie leven.

Weten wanneer je om hulp moet vragen

Ik feliciteer en moedig altijd mijn klanten aan voor het op zoek gaan naar en vragen om hulp voordat het uit de hand loopt. Dit gezegd hebbend, heb ik ervaren dat de veerkracht in toegewijde relaties uitzonderlijk is wanneer beide partners bereid zijn om bij te dragen in de relatietherapie.

Toewijding van beide partners

Meestal is het de één of de ander die de suggestie maakt om hulp te zoeken buiten de relatie om. Om ervoor te zorgen dat beiden naar een gezamenlijk doel werken is het van uiterst belang dat beide partners volledig bijdragen aan de therapie.

Bereid zijn om naar binnen te kijken

Een belangrijk aspect is ook dat beide partners bereid zijn om binnen zichzelf te kijken en verantwoordelijkheid te nemen voor hun bijdragen aan de kwesties. Schuld geven en projecteren kan een onderdeel zijn van het proces, echter moet er een verschuiving plaatsvinden en de openheid om jouw eigen bijdrage in het geheel te bekennen.

Als jij het voelt, dan is het van jou

Wanneer je een emotie voelt, is het van jou en jij moet er mee omgaan. Het kan opgewekt zijn door de woorden, gedrag of inactiviteit van je partner, en jouw reactie is nog steeds jouw unieke manier waarop je het begrijpt en ontvangt.

Lees verder: Helpt relatietherapie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *