VPN: is het echt nodig?

We zijn er inmiddels aan gewend dat we vrijwel overal toegang hebben tot internet. Is het niet met een mobiele databundel, dan wel via een open Wifi-netwerk in een koffietentje, kantoortuin of zelfs een hele stad.

Dat open netwerk is erg handig, maar geeft ook risico’s. Criminelen kunnen op een open Wifi-netwerk in veel gevallen zichzelf dodelijk eenvoudig toegang verschaffen tot informatie van andere gebruikers. Soms is dat onschuldig, maar vaker nog gaat het om informatie waarmee bijvoorbeeld een bankaccount, e-mailaccount of persoonlijke informatie kan worden bereikt.

Met een VPN kan dit voorkomen worden. Vooral als je systeembeheerder bent of wilt worden moet je hier alles over weten.

Wat is een VPN?

De afkorting VPN staat voor Virtual Private Network. Met een VPN creëer je een virtuele tunnel binnenin het internet. Deze tunnel loopt van het eigen apparaat naar het apparaat waarmee verbinding wordt gemaakt, bijvoorbeeld de server van een website.

Dankzij deze tunnel is dit verkeer volledig onzichtbaar voor buitenstaanders. Niet alleen voor criminelen met kwaad in de zin, maar bijvoorbeeld ook de internetprovider of een overheid. Op deze manier kun je anoniem surfen en je verbinding volledig beveiligd en onleesbaar voor buitenstaanders.

Met name op een open Wifi-netwerk kan dit bijzonder verstandig zijn.

Kosten van een VPN

Er zijn verschillende gratis VPN-diensten, zoals Hidemyass.com. Je meldt je simpelweg aan op de website en typt de website waarmee je verbinding wilt maken. Over het algemeen zijn gratis diensten echter wel vrij traag en soms ook instabiel.

Werk je veel op open netwerken, dan is het goed om gebruik te maken van een betaalde VPN-dienst. De prijzen lopen hierbij uiteen, maar voor enkele euro’s per maand heb je meestal al een goede dienst met servers niet alleen in Nederland, maar ook andere landen.

Op deze manier kun je bijvoorbeeld gebruik maken van diensten en video’s die alleen in dat land beschikbaar zijn. Voor de betreffende website lijkt het namelijk alsof je in dit land bent, in plaats van in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *