Wat doet een incassobureau en wat niet?

Heel veel particulieren en ondernemingen halen vaak beide begrippen door elkaar tussen een gerechtsdeurwaarder en een incassobureau. Nochtans zijn er wel degelijk grote verschillen te onderscheiden. Beiden werken in dezelfde branche en kunnen toch niet helemaal met elkaar worden vergeleken. Wanneer kan je best beroep doen op een incassobureau zoals Incassobureau Rechtnet?

De omschrijving van een incassobureau

Een incassobureau is een onderneming dat tracht achterstallige betalingen te incasseren en dit doet in naam van een schuldeiser. Een incassobureau wordt in de meeste gevallen ingezet tijdens de zogeheten tijdelijke incassoprocedure. Dit wordt in juridische vaktermen ook wel eens het buitengerechtelijk incassotraject genoemd. Concreet houdt dit in dat een bureau zoals Incassobureau Rechtnet een openstaande factuur tracht te cashen voor dat een rechter er bij te pas moet komen.

Wat mag een incassobureau wel

Een incassobureau put alle mogelijke middelen uit om de schuldenaar te overtuigen toch met een betaling over de brug te komen. Dit kan door middel van een mail of een telefoontje. Wanneer dit niet helpt, mag een incassobureau sommeren om toch de te betalen of een aanmaning sturen, een afbetalingsplan sturen en eventueel op een diplomatische wijze bemiddelen.

Wat mag een incassobureau niet

Stel dat de betaling niet gebeurt tijdens het buitengerechtelijke incassotraject, dan houdt het verhaal van een incassobureau op. Het enige wat incassobureaus dan kunnen doen is een advocaat of gerechtsdeurwaarder inschakelen. Meer reikt hun bevoegdheid niet.

Wat heb je nodig om een incassobureau op te starten

Het antwoord is kort en bondig: niets. Iedereen die de ambitie koestert een incassobureau of bedrijf op te starten mag zonder het voorleggen van een diploma een incassobureau opstarten. Vestigingsvoorwaarden of andere kwaliteitsvereisten zijn zelfs niet nodig. Het is daarom heel belangrijk dat je zorgvuldig uitkiest welk incassobureau je als partner wil en mee in zee gaat stappen. Sommige bureaus hebben niet zo een goede reputatie. Hou er rekening mee dat een opdringerige en een agressieve incassopartner je klantrelatie op de helling kan zetten. Een ander aandachtspunt wat je in je achterhoofd moet houden bij de keuze van een incassobureau, is dat je voldoende transparantie van de kosten op voorhand te zien krijgt. Een tipje van de sluier waar je de nodige extra aandacht aan moet besteden. Wees op je hoede met no cure, no pay offertes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *