Zo vind je de goedkoopste energieleverancier

Nederland heeft een vrije energiemarkt, wat betekent dat commerciële bedrijven elektriciteit mogen leveren en hierbij zelf prijzen mogen bepalen. Dit betekent dat er per energieleverancier prijsverschillen bestaan op verschillende niveaus. 

Wil je de goedkoopste energieleverancier vinden voor jouw situatie, dan zijn er enkele zaken om op te letten en rekening mee te houden. Kadr.nl geeft je drie belangrijke tips om de beste energie leveranciers te vinden.

1. Het kale leveringstarief

Het kale leveringstarief is de prijs die je betaalt per eenheid elektriciteit. Hierbij wordt altijd de prijs per kilowattuur aangegeven, oftewel prijs per kWh. In een gemiddeld huishouden met drie personen wordt ongeveer 4000 kWh elektriciteit per jaar verbruikt.

Het verbruik kan verschillen afhankelijk van de levensstijl, zoals hoe vaak er iemand thuis is, hoe goed het huis geïsoleerd is en hoe zuinig de apparaten in het huis zijn.

Hoewel het kale leveringstarief vastzit aan strenge eisen vanuit de wetgeving, verschilt deze doorgaans wel per energieleverancier. Ook kan dit afhankelijk zijn van het tijdstip op de dag. Gedurende piekuren, wanneer veel mensen tegelijkertijd elektriciteit gebruiken, ligt de prijs bij sommige leveranciers hoger.

De gemiddelde kosten per kWh liggen rond de € 0,20.

2. Kosten voor vastrecht

Het vastrecht dat gerekend wordt zijn de vaste kosten die je betaalt aan de energieleverancier. Ook deze kan (soms sterk) verschillen per energieleverancier.

De hoogte van het vastrecht is onafhankelijk van je verbruik en wordt over het algemeen jaarlijks betaald.

In de meeste gevallen moet gerekend worden op vastrechtkosten die tussen de € 20,00 en € 80,00 per jaar liggen.

Het vastrecht kan per jaar verschillen, maar dit is niet altijd het geval.

3. Kortingen en andere aanbiedingen

Je sluit bij een energieleverancier vaak een contract voor meer dan één jaar af. Veel energieleveranciers proberen nieuwe klanten aan te trekken door het eerste jaar goedkoper te maken.

Dit kan zijn in de vorm van korting op het kale tarief per kWh elektriciteit, maar vaak gaat het om een korting op het vastrecht.

Houd er rekening mee dat eventuele kortingen soms gecompenseerd worden in opvolgende jaren, dus kijk altijd goed naar de normale tarieven van een energieleverancier en laat je keuze niet uitsluitend leiden door kortingen.

4. Let je op laag kaal tarief, of laag vastrecht?

In bijzonder veel gevallen zien we dat een energieleverancier met één van de twee soorten kosten klanten probeert aan te trekken.

In de meeste gevallen liggen de andere kosten dan wat hoger.

Bijvoorbeeld: een energieleverancier is één van de goedkoopste leveranciers op basis van kaal leveringstarief, maar heeft relatief hoge vaste kosten.

Wat de beste keuze is, hangt sterk af van je eigen verbruik. Verbruikt je huishouden relatief weinig energie, dan is de keuze voor een relatief hoge leveringskosten en een laag vastrecht vaak het meest voordelig.

Gebruik je juist veel energie, dan kunnen hoge vastrechtkosten gecompenseerd worden omdat je bespaart met de lage leveringskosten per kWh.

Vanzelfsprekend is het goed om inzicht te hebben in je eigen verbruik, voordat je een beslissing maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *