Ligt jouw wachtwoord voor het oprapen op straat?

Ligt jouw wachtwoord voor het oprapen op straat?

 

De laatste jaren horen we steeds vaker over datalekken bij grote bedrijven. Grote kans dat jij een account hebt bij een bedrijf dat een datalek heeft gehad. Bij een datalek komen alle gegevens van alle accounts op straat te liggen. En daarmee dus ook jouw inlognaam, e-mailadres en wachtwoord.

 

Steeds meer datalekken.

 

De gegevens van deze datalekken worden vervolgens door hackers gebruikt om in te breken op je account. Je zult het ongetwijfeld herkennen dat je een keer in de zoveel tijd een e-mail krijgt van een bedrijf waar jij je gegevens hebt opgeslagen, dat ze te maken hebben gehad met een datalek en dat er een grote kans is dat jouw inloggegevens op straat liggen. Met het verzoek om je wachtwoord zo snel mogelijk te resetten. Dit kan het account van je hostingprovider zijn. Maar natuurlijk ook dat van een energie leverancier.

2,2 miljard inloggegevens op straat.

 

Inmiddels zijn er op het internet meerdere collecties van inloggegevens te vinden. Er circuleren nu zo’n 2,2 miljard inloggegevens op straat. Hoewel het vaak om oude wachtwoorden van oude accounts gaat. Zijn hackers hier op uit omdat de kans groot is dat je nog steeds hetzelfde wachtwoord gebruikt voor andere diensten. Dit wil je voorkomen en daarom het liefst voor elke website een ander wachtwoord hebben. In deze podcast van de Nu.nl redactie kun je enkele tech experts horen praten over datalekken en het beveiligen van je wachtwoord.

 

Waar ligt het probleem?

 

Je zou zeggen dat bedrijven beter moeten worden in het voorkomen van datalekken. Je zou haast denken dat door het toenemende aantal datalekken bedrijven vrij weinig doen aan hun beveiliging. Niets is minder waar, bedrijven doen veel aan het beveiligen van de servers en de toegang tot deze gegevens. Ook deze technologieën worden steeds beter. De reden dat er steeds meer datalekken zijn, is onder meer het toenemende aantal online bedrijven.

 

Je kunt je voorstellen dat er inmiddels veel meer online bedrijven zijn dan 10 jaar geleden. Hoewel internet veiligheid en beveiliging hoog in het vaandel staat. Is de kans op een datalek dus aanzienlijk groot. Het probleem en de oplossing moet dan ook niet alleen gevonden worden in de beveiliging van bedrijven. Maar in de persoonlijke benadering van je online beveiliging.

We gebruiken meestal dezelfde inloggegevens.

 

Het probleem en de oplossing ligt dan ook bij ons zelf. De meeste mensen zijn puur uit gemakzucht gewend geraakt om altijd dezelfde inloggegevens te gebruiken voor meerdere websites. Dit in combinatie met makkelijke wachtwoorden. Zodra jouw gegevens op straat liggen, kunnen hackers ,et deze informatie ook al je andere accounts vinden en hierop inloggen. Dit wil je niet, en daardoor is het dus raadzaam om voor elke dienst en website minimaal een ander wachtwoord te hebben.

 

Hoe weet je of je inloggegevens op straat liggen?

 

Net zoals hackers via de verschillende grote verzamelingen / databases met gelekte inloggegevens deze kunnen gebruiken en vinden. Kun jij dit ook. Op de website ScatteredSecrets.com van cyberexpert Rickey Gevers kun je eenvoudig checken of je e-mailadres in een van deze verzamelingen zit. Op de website kun je gratis je gegevens invullen en direct zien of je wachtwoord bij een datalek op straat terecht is gekomen. Wanneer dit het geval is kun je door je aan te melden bij de website, ook zien bij welke lek dit is geweest en van welk account.

 

Hoe kun je je accounts het beste beveiligen?

 

Zoals kort eerder vermeld is het echt noodzaak dat iedereen voor elk nieuwe account een nieuw wachtwoord bedenkt. Deze wachtwoorden moeten totaal verschillend zijn van de andere accounts en met voorkeur erg moeilijk te raden zijn, door het gebruik van een combinatie van leestekens, symbolen en cijfers.

 

Natuurlijk is dit een onbegonnen zaak en ontzettend veel werk om bij te houden. Je zult namelijk je wachtwoorden ergens bij moeten houden om ze zelf te kunnen onthouden. Daarnaast is het steeds bedenken van een nieuw en moeilijk wachtwoord ook lastig.

 

Veel mensen waaronder wij van de redactie, gebruiken daarvoor een wachtwoordmanager. Dit zijn handige tools die je onder andere kunnen helpen bij het bedenken van een wachtwoord voor elke andere website. Deze voor je kunnen opslaan en beveiligen. Door het gebruik van extra diensten zoals een browser plugin of de beschikbare apps. Kun je zelfs overal met een klik inloggen en hoef je zelf nog maar één hoofdwachtwoord te onthouden.

 

Voor meer informatie over wachtwoordmanagers kun je op deze website kijken. Je vind daar naast nuttige informatie ook een aanbod van verschillende wachtwoordmanagers die je kunnen helpen bij het beter beveiligen van je online accounts en inloggegevens.

Ligt jouw wachtwoord op straat?

 

Indien jouw wachtwoord buit is gemaakt tijdens een datalek en deze in een van de databases op het internet voorkomt. Dan is het echt maar een kwestie van tijd voordat een van je accounts gehacked wordt. Check daarom direct of je wachtwoord bij een datalek zat. Zo ja, zorg dan meteen dat je deze veranderd en pas zo nodig al je accounts aan. Daarnaast willen wij je aanraden om voor elk account een nieuw en uniek wachtwoord te bedenken. Vind je dat teveel werk, begin dan in ieder geval vanaf nu hiermee voor elk nieuw account dat je ergens aanmaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *