Beeldschermbrillen voor de intensieve computergebruiker

Het is iets dat vaak over het hoofd wordt gezien, tot het te laat is: klachten als gevolg van veel achter de computer zitten. Traditioneel worden fysieke beroepen gezien als gevaarlijker dan een kantoorbaan, maar ook een kantoorbaan kan leiden tot fysieke klachten, vaak ook nog eens chronisch.

De ogen vormen een zwakke plek bij de gemiddelde kantoorbaan. Het constant turen op een beeldscherm kan niet alleen sneller leiden tot vermoeidheid of pijn in de ogen, maar ook leiden tot minder scherp zien.

Met name mensen die al een lichte oogafwijking hebben (maar geen bril of lenzen dragen) kunnen hier snel last van krijgen. Een beeldschermbril kan hierbij helpen.

Beeldschermbril –¬†Klachten wegnemen

Bij verziendheid worden objecten die dichtbij de ogen staan minder scherp. Bijna iedereen krijgt hiermee te maken, vaak rond de leeftijd van 40 tot 45 jaar oud.

Op dit moment kiezen veel mensen voor een leesbril, die hen helpt om papieren te lezen. Zonder een leesbril kan lezen leiden tot vermoeidheid, omdat de ogen continu proberen scherp te stellen, maar dit niet goed lukt.

Met een beeldscherm gebeurt er iets vergelijkbaars: ook de letters op een beeldscherm worden lastiger te lezen, waarna de ogen zich proberen scherp te stellen.

Een beeldschermbril heeft dan ook veel weg van een leesbril, maar is over het algemeen iets minder sterk. Dat heeft met name te maken met de manier waarop woorden en objecten gepresenteerd worden op een beeldscherm ten opzichte van papier.

Beeldschermbrillen (soms computerbrillen genoemd) zijn dan ook niet hetzelfde als leesbrillen.

Kan ik niet gewoon een leesbril gebruiken?

Mensen met verziendheid zullen waarschijnlijk verbetering merken wanneer zij hun leesbril dragen tijdens computerwerk.

Toch is heeft een leesbril zelden de ideale sterkte voor een beeldscherm, zoals hiervoor aangegeven. Het wordt daarom aanbevolen om een aparte beeldscherm te nemen wanneer je veel achter een beeldscherm werkt of surft.

Werkgevers wordt verplicht gesteld om een beeldschermbril ter beschikking te stellen aan werknemers die last hebben van (ouderdoms)verziendheid en veel op een beeldscherm werken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *