Verplichting of advies; mondkapjes draag je zo

Op dit moment zijn mondkapjes alleen nog verplicht in het openbaar vervoer, maar met de nieuwe Coronawet kan daar in de toekomst verandering in komen. Er is een dringend advies uitgebracht over het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes en dat doet de overheid natuurlijk niet zomaar. Momenteel zijn horecagelegenheden gesloten en volgen er mogelijk andere maatregelen die je moet volgen zodat de verspreiding van het coronavirus wordt vertraagd. Of het nu een verplichting is of een advies; het is altijd verstandig om hier gehoor aan te geven en te doen wat je moet doen om uit deze situatie te komen. Hier vind je duidelijke instructies over hoe en wanneer je dan een mondkapje draagt.

Mondkapjes dragen volgens de instructies

Allereerst moet je de instructies die je op de verpakking van je pakjes aantreft altijd opvolgen. Daar staat aangegeven hoeveel uur je ze op mag hebben voordat je ze moet vervangen, bijvoorbeeld. Dit is niet voor elk mondkapje hetzelfde. Vervolgens zijn er algemene regels. Was altijd je handen voor- en na gebruik van je mondkapje, raak het stoffen gedeelte niet of zo min mogelijk aan, doe het kapje op via de touwtjes en laat deze altijd je neus, mond en kin bedekken. Alleen zo haal je het maximale uit je mondkapje en werkt deze naar behoren.

Niet meer dan één keer op

Tenzij anders aangegeven op de verpakking zijn de meeste mondkapjes bedoeld voor eenmalig gebruik. Uitzonderingen hierop zijn kapjes met geïntegreerde filters of met uitneembare filters. Gebruik je deze niet, dan kun je ervan uitgaan dat je je mondkapje één keer opdoet voordat je hem weggooit of meeneemt naar huis om te wassen. Dat houdt dus in dat je, als je met het openbaar vervoer reist, voor elke reis een apart mondkapje mee moet nemen. Ga je overstappen, dan houd je hem het beste gewoon op.

Wasinstructies

De beste mondkapjes om te kopen voor als je ze regelmatig nodig hebt zijn stoffen kapjes. Deze was je en gebruik je opnieuw. Dat scheelt jou geld en je bespaart het milieu, omdat je niet na elk gebruik iets in de prullenbak gooit. Stoffen mondkapjes werken het beste als je je goed aan de was instructies houdt. Dat betekent dat je ze wast op 60 graden, dat je daar geen wasverzachter voor gebruikt en dat je ze altijd op een volledig wasprogramma laat meedraaien. Alleen op die manier kun je er de beste werkzaamheid van verwachten.

Vergeet de basisregels niet

Het is belangrijk om je te realiseren dat mondkapjes een aanvulling zijn op de basisregels en niet een vervanging. Heb je een mondkapje op, dan betekent dat dus niet dat afstand houden niet meer nodig is. Die regels blijven bestaan, dus schudt geen handen, werk zoveel mogelijk van huis, ga geen druktes in en was regelmatig je handen met zeep. Mondkapjes werken als ondersteuning van de basisregels in situaties die extra risico meebrengen. Door correct gebruik help je zelf de verspreiding van het virus in Nederland te vertragen, laat je daarnaast bij klachten ook altijd testen op corona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *