Welke soorten printers zijn er?

Er zijn drie soorten printers op de markt uitgebracht. Je hebt de inkjet printer, de laserprinter en de all-in one printer, ook wel de multifunctionele printer genoemd.

Inkjet printer

Deze printer wordt veel thuis gebruikt en print relatief gezien goede foto’s en teksten op papier. De printer spuit de inkt op het printpapier. Door het afgeven van elektrische schokjes laat het inktpatroon (de cartridge) op de juiste plaats inkt vallen op het papier en zo komt jouw afdruk tot stand. De meest voorkomende kleuren cartridges die verkrijgbaar zijn, bestaan uit de zwarte en de gekleurde variant. In de gekleurde zitten de kleuren geel, blauw en magenta. Maar sommige inkjetprinters zijn uitgerust met meer cartridges die je erin kan zetten. En hoe meer kleuren, hoe mooier jouw afdruk gaat worden. Het voordeel van de inkjet printer is dat het niet duur is in de aanschaf. Het nadeel is dat het veel inkt verbruikt en dat de cartridges snel leeg raken. Ook zijn deze niet zo groot, waardoor de inhoud snel leeg raakt.

Laserprinters

Deze printer maakt gebruik van een interne laser. Bij het afgeven van een printopdracht wordt de tekst en/of afbeelding met een laser geprojecteerd. Deze projectie gaat via een elektrisch geladen rol dat ook wel de naam ‘drum’ krijgt. De laser printer maakt gebruik van toners waar zwart of gekleurd poeder in zit. Deze poeder wordt tijdens het printen over de drum verspreid, waarbij het daaraan gaat plakken. Deze drum wordt dan over het printpapier uitgerold en blijft hier goed aan zitten doordat het heet is geworden en de poeder zich hecht aan het papier. Op deze manier komt jouw afgedrukte versie mooi tot stand. Veel laserprinters komen voor op kantoor, omdat ze in korte tijd snel kunnen afdrukken en goed scherp zijn in hun afdruk. De kanttekening van de scherpheid is dat ze afbeeldingen niet mooi uitprinten. Tevens zijn de toners voordeliger dan de cartridges van een inkjet printers. De HP laserprinter kleur: een stuk goedkoper dan als je het vergelijkt met andere laserprinters en de inkjet printer. Je hebt dan een deugdelijke HP laserprinter kleur: een stuk goedkoper dus.

All-in one printers

Deze printers beschikken over meerdere functies, zodat je niet alleen kunt printen, maar ook kunt kopiëren en scannen. In prijs valt de aanschaf van deze printer ook zeker mee ten opzichte van de andere printers. Hoe duurder in de aanschaf, hoe meer opties de printer heeft. De all-in one printers hebben ook keuze uit het soort printtechniek dat wordt gebruikt, laser of inkjet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *